mulj.net

crnogorski muzički portal

Sat01202018

Last updateFri, 19 Jan 2018 5pm

Fast Chris Healer (Voodoo Healers) - Razmišljati malo više, dalje, otvorenije i drugačije

slika
Voodoo Healers su grčki punk rock bend koji svoju pravu istoriju počinje 2003. "Fast" Chris Healer, osnivač i autor tokom 90-ih i 2000-ih je radio na stvaranju stabilne ekipe muzičara. Počev od prvih proba na kojima su džemovali klasike bendova poput Clash, MC5, Stooges i Ramones iskristalisao se i autorski repertoar koji će se naći na prvom zvaničnom izdanju benda - "Living In A Dogville" (2006). Već sledeće godine su krenuli na prvu značajniju turneju u bendovoj istoriji. Od tada Voodoo Healers rade minimum dvije turneje godišnje. Nakon debi albuma snimili su još i "Dawn of a day" (2011) i "First You Dream After You Die" (2014.) Iako su obišli sve zemlje okruženja, ovo je prvi put da sviraju u Crnoj Gori. Oni će se predstaviti publici u nikšićkom Rock klubu 24. maja.

Reci nam za početak nešto o turnejama i svemu što ih prati. Svim stvarima koje treba da se poklope da bi ste stigli tamo gdje ste naumili.
Prije svega puno hvala za mogućnost da zasviramo u Crnoj Gori po prvi put, i naravno hvala na intervjuu. Voodoo Healers su sa turnejama krenuli 2007. godine i još od prvog puta i prve svirke pa do dan danas, najvažnija stvar je – posvećenost. Potrebni su mjeseci za zakazivanje svirki, rješavanje problema prije i tokom turneje... i to je jedan zaista težak posao. Biti na putu danima svake godine pojačavajući tempo, dostižući turneje od devet ili deset nedjelja nije lako. Morate ostaviti mnogo ljudi, stvari i situacija iza sebe i provesti svo to vrijeme u autu sa tri ili četiri osobe. Bend mora biti spreman da zasvira pod bilo kojim okolnostima i odraditi posao na pravi način. Tokom svakog živog nastupa iz sebe vadite svu vašu istoriju kao individualca i kao benda. Naravno, tu je i tehnička strana priče, instrumenti i oprema moraju biti u najboljem mogućem stanju.

Koje su blagodeti DIY pristupa muzici?
Kada radite stvari sami, radi se u stvari o putu u jednom smjeru, tako da učite sve više i više. Pronalaženje najboljeg puta je učenje bez kraja. Mi smo Rock n Roll Punk Rock bend i za nas ne postoji druga opcija od one da mnoge stvari radimo sami. To je i način da se izgradi karakter... Rasteš i evoluiraš kao osoba i kao muzičar, kao član benda, uvijek sa velikim poštovanjem prema ideji /sredstvu – a to je u našem slučaju – muzika.

Kakav je vaš pogled na muzički svijet?
Mi ne bismo mogli živjeti bez muzike. Upravo zbog toga smo našli način da je izbacimo iz naših glava i i smogli snage da poslušamo sve to.

Često svirate po bivšim jugoslovenskim republikama. Je li to neka posebna veza sa ovim dijelom Evrope?
Da, imamo neku posebnu vezu. Mnogo dobrih prijatelja i fanova... neki od njih su kao porodica, dom daleko od doma. Još od naše prve svirke u bivšoj Jugoslaviji imali smo odličan feedback i uvijek toplu dobrodošlicu.

Koja je glavna poruka koju pokušavate poslati svojom muzikom?
Rock n Roll je poruka sam za sebe. To je pobuna koja dođe kao trn u većinski prisutnom konzervativnom priglupom načinu razmišljanja, ponašanja i života. To je elektricitet koji je razmrdao ljude i natjerao ih da razmišljaju malo više, malo dalje, otvorenije i malo drugačije. Mi neprestano šaljemo ovu poruku kroz našu muziku i tekstove. To je način življenja. Mi sviramo revolucionarni rokenrol nasuprot stupidnosti sa koje god strane ona dolazila. Svijet je pun pravila i klišea čak i na poljima gdje ih ne bi trebalo biti.

Svirali ste dosta koncerata i odradili dosta turneja po Evropi. Gdje je najbolja publika?
Srbija nam je uvijek u srcima, jer je bila prijateljska od samog početka prema nama. No, nedavno smo se odlično proveli u Francuskoj i Španiji... Ipak ne mogu imenovati neku konkretnu zemlju ili grad.

Koji su vaši muzički uzori?
Ako već moram navesti neke... neka budu divlji surf rok bendovi iz pedesetih i šezdesetih. To je period koji još uvijek otkrivam. Garažni pank šezdesetih, uglavnom iz SAD i sav Protopunk kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih. Punk-rock 76-82. I naravno – soul... Eto nekih!

Šta očekujete od svirke u Crnoj Gori?
Stvarno se nadam da će nas ljudi zavoljeti i da ćemo se zabaviti. Nadam se da ćemo vidjeti publiku kako pleše.

Vaša poruka ovdašnjoj publici je...?
Dođite i zapjevajte sa nama:
"In Our Hearts And In Our Souls,
We Sing Our Punk Rock Rebel Song,
From Our Guts Straight To The World
We Sing Our Punk Rock Rebel"

Razgovarao: ĐorđepunX

Morrissey