mulj.net

crnogorski muzički portal

Sat01202018

Last updateFri, 19 Jan 2018 5pm

Nikola Tomić (Mikrokozma) - Nema mjesta priči "lako ćemo"

mikrokozma benda
Mikrokozma je tik pred novu godinu objavila debi album sa jedanaest pjesama od kojih su neke odavno poznate onima koji ih prate po domaćim klubovima. Stanislav Nikičević, Enes zejnilović i naš sagovornik Nikola Tomić su svoj prvijenac "Mikrokozma" objavili za Dallas records.

Možete li za početak za one koji nijesu upoznati reći kako je tekla predistorija Mikrokozme?
O, ta priča bi bila previše obimna za ovu priliku, ali evo u najkraćim crtama. Od pjesme "Ok Mandžo", u ekipi su bili Boris, Refik, Hilmo i ja. I to se završilo na svega dva koncerta. Nekako su se ekipe same smjenjivale, bez nekih ljutnji, već bi svirali kako bi ko imao vremena i želje da nešto činimo. Da pomenem još i Radovana, Željka, Alena, ta su iskustva bila vrlo slojevita.

 

Za Mikrokozmu šira javnost saznala je kroz Borbu bendova. Kako ste se odlučili za ovaj korak?
To je bila postava Suad, Stanislav i ja i tad smo bili riješeni da sviramo po "klubovima". Kako smo se odlučili na taj korak za Borbu bendova, ne znam baš tačno da odgovorim. Valjda zbog televizije koja je to prenosila. A taj čin takmičenja u muzici nikad nisam razumio, i dalje to ne shvatam.

Ako se ne varam bilo je i nekih personalnih promjena?
Ne bih to nazvao tako. Trenutak stvarnog konstituisanja grupe Mikrokozma, desio se kad su Enes Zejnilović, Stanislav Nikičević i Nikola Tomić za pet dana aranžirali 5 pjesama. I takva angažovanost prema zajedničkom poslu, daje za pravo da se možemo nazvat imenom.

Debi album je tu. Album je snimljen već u martu prošle godine. Skoro dvije godine kasnije konačno na CD-u. Gdje je zapelo?
Pa, razlog je ozbiljne prirode. Stanislav je imao zdravstvenih problema, tako da smo iščekivali njegov oporavak.

Uspjeli ste doći do ozbiljnog izdavača. Kako je tekao proces i zašto baš Dallas?
U podgorici smo imali dobru komunikaciju sa MACG , ali taj vid objave albuma bi bio ograničen. Međutim, poslali smo snimak uredniku Dallas Recordsa Petru Janjatoviću, i dobili odgovor da bi oni kao izdavač stali iza našeg albuma. A zašto baš "Dallas"? To je prvi izdavač kome smo poslali snimak, dobili odgovor, potpisali ugovore i nismo ni razmišljali dalje na tu temu. A i komunikacija sa urednikom je tekla vrlo jednostavno, sa punim razumijevanjem.

Vjerujem da će mnoge, zbog slabe distributivne mreže u Crnoj Gori, interesovati hoće li biti digitalnog izdanja. Pa, hoće li?
Da, imaće i digitalno izdanje. Ko krivi kičmu uz računar, neće morati do prodavnice po CD.

Izdanje karakteriše moderan produkcijski pristup, no pjesme vuku na staru ex yu rok školu? Ko je najviše oblikovao Mikrokozmu?
U produkciji i nismo baš koristili alatke kojie su sad vrlo aktuelne. Instrumenti imaju prilično bazičan zvuk. Naš repertoar čine pjesme starijih domaćih rok grupa poput: Smak, Leb I Sol, Azra... tako da je to najvjerovatnije uticalo na naš izražaj. A, čini mi se kad bi ovaj moj durmitorski glas utišali ne bi ste imali taj utisak. Zvuk Mikrokozme oblikujemo slobodno, sad koliko ko boje sipa, prosudite sami.

Ne nedostaje ni stranih uticaja – između ostalih, a i skroz konkretno tu su Talking Heads. Je li ovo pjesma koja je spontano izašla iz klupskog repertoara ili je nešto drugo u pitanju?
Nešto drugo je u pitanju. Čak tu pjesmu od Talking Heads na koju mislite, nikad nismo svirali. Melodija te pjesme se prosto slijepila na riječi pjesme Džem od šljiva, a pošto sam ja krivac za to, nisam ni govorio odakle izvire tema tako da smo potpuno rasterećeno radili na aranžmanu.

Kroz tekstove se provlači kritika društva ili bar konstatacija stanja. Ok mandžo, Evo sviće, Džem od šljiva... Koliko mislite da je danas značajna, a koliko razumljiva publici ovakva angažovanost?
Čak i puževi reaguju na okolinu, i čitav niz na donjem lancu ishrane, pa što ne bi i čovjek reagovao na dešavanja u okruženju. Ok Mandžo je kao priča uz gusle, na jedan, nadam se ne banalan način, svjedoči o događaju iz bliske istorije crnogorskog društva. Svakako da je značajno da umjetnik gradi svoje djelo vođen plemenitim namjerama.

Na internetu se može naći i izuzetno zanimljiva mješavina videa i stop animacije za pjesmu Bar. Možete li nam reći više o tome i zašto spot nije više prisutan?
U izradi spota nismo učestvovali, to je inače inicijativa od strane JPU Ratkovićeve večeri poezije. Zašto ga nema u medijima, stvarno ne znam. Čini mi se da je Atlas TV ponajviše emitovala spot.

Pjesma je inače urađena na stihove našeg čuvenog pjesnika Rista Ratkovića. Otkud ideja za ovo?
Mi smo angažovani od strane ustanove koja nosi pjesnikovo ime. Odredili smo koja će to pjesma da bude, prionuli na posao i poslije nekoliko nedjelja dobili rezultat .

Rijetko se danas bendovi odlučuju za komponovanje muzike za poznata djela poezije. Jedan od pozitivnih primjera je Hladn Pivo koje je uradilo Matoševu „Utjehu kose". Koliko je ovo komplikovan zadatak?
Taj zadatak nije lak. Valja provesti dosta vremena samo da se spozna struktura pjesme. Mislim nema mjesta onoj priči "lako ćemo". I naravno pristupaš pjesničkoj gromadi i odlučuješ kako će se pjevati stihovi. Mislim da smo uspjeli da uskladimo note sa stihovima i to me baš uveseljava.

Sad kada je album izašao, šta očekivati od Mikrorkozme. Hoće li biti neke klasične promocije, ili nastavljate po svom?
Promocija će biti kaku ovaj svijet vidio nije, sa elementima klasičnog. I potom naravno koncert.

Da li će postojanje regionalnog izdavača možda donijeti i neke veće regionalne angažmane?
Pa mi bismo željeli da sviramo gdje god ima ljubitelja muzike. Sad šta život nosi, nećemo puno lomit misli. Bitno je da smo spremni da održimo koncert na priprema, pozor, sad .

Za kraj, s obzirom da je dosta od pjesama sa debi albuma odavno na vašem repertoaru. Šta mislite koliko će vam vremena trebati za novo izdanje?
Hipotetički, ako bi dva mjeseca lijegali i budili se s muzikom i sviranjem, bez drugih obaveza, album bi bio završen. E pošto je to vrijeme teško otrgnuti, činićemo ono što je moguće. Već imamo novih pjesama, ubrzo ćemo ih imati i na repertoaru .

 

DL

Morrissey