mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon01222018

Last updateMon, 22 Jan 2018 8pm

Ptice kao mi

birds170317
Završen je prvi bosanskohercegovački 3D dugometražni animirani film koji nosi naziv "Ptice kao mi". Film u koji je uloženo 7.5 miliona eura aplicirao je za učešće na tri velika festivala animacije. Onima u Štutgartu, Zagrebu i Ansiju. Film "Ptice kao mi" prijavljen i na prestižni Filmski festival u Kanu, a očekivanja su porasla do uvjerenja da prvi BiH dugometražni animirani film ima šansu da osvoji i Oskara.

 

Cijelu priču je prije 12 godina, 2005. započeo bračni par Amela i Adnan Ćuhara koji stoje iza produkcije Prime Time, ovih dana poznate po filmu Tarik Hodžića „Scream For Me Sarajevo". Mozak operacije je najpoznatiji bosanskohercegovački 3D dizajner i umjetnik, Faruk Šabanović nekada režiser spotova za Adi Lukovca & Ornamente i Konvoj. Scenarista filma je pored Faruka Šabanovića bila i dobitnica BAFTA nagrade, Olivia Hetreed.

Iako je planirano da „Ptice kao mi" bude serijal od 25 epizoda za koji je svojevremeno objavljen i trejler, urađen poster, kao i serija poštanskih markica iz 2006. godine inspirana serijalom, sudbina je htjela da se sve to pretoči u prvi BH dugometražni animirani film.

I prije premijernog prikazivanja, kao i tokom dugogodišnje produkcije, animirani film "Ptice kao mi" izazivao je pažnju. Nju su dodatno pobudila brojna značajna svjetska imena koja su se uključila u sinhronizaciju materijala za englesko govorno područje: Alicia Vikander, Jim Broadbent i Jeremy Irons.

Muziku za animirani film radio je Peter Gabriel. Pored njega u proces pokrivanja filma muzikom učestvovao je i član art rock benda Wave Machines i dobitnik šest Grammya, Timothy Bruzon.

Film je inače inspirisan persijskom poemom iz XII vijeka „Govor ptica" Fariduddina Mohammeda Attara. To je priča o likovima koji su krenuli na putovanje bez cilja. Iz knjige poezije napravljen je scenario o pticama koje su zaboravile da lete. Film kao i njegov predložak šalju poruke o životu, moralu, prijateljstvu...

Morrissey