mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed11222017

Last updateTue, 21 Nov 2017 7pm

Oskar ili Mnogo buke ni oko čega

spotlight
Oskar i kontroverza su odavno postali sinonimi, pa ne čudi što je tako bilo i ove godine. Kao i nekoliko godina ranije, samo sa većim odjekom bunili su se tamnoputi filmski radnici oko nihove nedovoljne zastupljenosti među nominovanima. Ove godine, nijedan crnac nije bio među nominovanima.

Džejda Pinket Smit putem haštaga #Oscarssowhite pozvala je korisnike Tvitera na bojkot Oskara, a među onima koji su se odazvali bilo je i bledolikih - Džordž Kluni i Majkl Mur na primjer. Realno gledano, osim Samuel L Jacksona za ulogu u Tarantinovom poslednjem ostvarenju, teđko da će se neko sjetiti još neke uloge vrijedne pomena. Možda najbolje ovu situaciju opisuje ona paralela - zašzo je NBA liga tako crna?

Nešto manje halabuke diglo se oko prisustva žena režisera. I na kraju, američka akademija za film i nauku saopštenjem je odgovorila da planira da do 2020. godine udvostruči broj žena i predstavnika manjina među nominovanima, kao i da će se u njenom Upravnom odboru naći još tri člana. Eto, doći će se jednog dana i do onih famoznih rješenja koja se koriste u parlamentima - zagarantovani Oskari pripadnicima manjinskih grupa.

Domaćin dodjele bio je američki glumac i komičar Kris Rok, koji je po mnogima jedan od najlošijih poslednjih godina. No, dok je Elen Degeneris, ne može ponijeti titulu najgoreg. Sveukupni utisak je da je između ostalog, isforsirao ovu priču o crnim Oskarima.

88. dodjela Oskara prošla je očekivano, bez puno iznenađenja kako to obično biva. Najveće iznenađenje se desilo upravo u najznačajnijoj kategoriji. Oskar za najbolji film 2016. godine dodijeljen je ostvarenju "Pod lupom" (Spotlight). Sve ovo treba gledati više kroz prizmu političko-socijalnog trenutka i vrlo moguće dobrog lobiranja, nego kroz umjetničku vizuru. Solidan film Tom Mekartija je jedan od onih koji obrađuje od tačke do tačke jednu od najtežih tema bilo kog društva. Gledano filmskim očima, a valjda tako i treba, ovaj film će se za par godina zaboraviti i svrstati u kategoriju - "ko osvoji Oskara 2016?"

Drugo iznenađenje se desilo u kategoriji najbolje sporedne uloge gdje je zasijao Mark Rajlens u Spilbergovom "Mostu špijuna" - ostvarenju za zaborav.

Najblistaviji dio dodjele, kao i često puta do sada je nagrada za strani film, koju je za koplje ispred ostalih pokupio "Šaulov sin".

Oskar za najbolju režiju sasvim očekivano je dospeo je u ruke Alehandra Gonzalesa Injaritua za film "Povratnik". Najveći favorit ove godine bio je nominovan u čak 12 kategorija: najbolji film, režija, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, fotografija, scenografija, montaža, zvuk, montaža zvuka, vizualni efekti, kostim i šminka.

Injaritu je i prošle godine pobrao velike pohvale kritičara i publike filmom "Čovjek ptica", koji je, osim što ga je Akademija proglasila za najbolje filmsko ostvarenje, dobio nagrade i za režiju, originalni scenario i kameru.

U trci za najbolju mušku ulogu našao se Leonardo Dikaprio, koji je zahvaljujući ulozi Hjua Glasa u "Povratniku" osvojio prvog Oskara u svojoj karijeri.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Bri Larson za nastup u filmu "Soba". Larson tumači majku petogodišnjeg sina koja sa svojim djetetom iz zatočeništva bježi u otvoreni svijet.

Alisija Vikander dobila je Oskara za izvanredno izvedenu najbolju sporednu žensku ulogu u "Dankinji". Švedska glumica u filmu tumači suprugu slikara Ajnara Vegenera koji putem promjene pola postaje žena. Vikander ima veliki razlog za slavlje - glumici je ovo prva nominacija za Oskara, koja joj je donijela i prvu pobjedu.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rajlens za film "Most špijuna". Rajlens je ove godine prvi put nominovan za Oskara, što znači da je ujedno prvi put dobio nagradu o kojoj mnogi glumci sanjaju godinama.

"Pobiješneli Maks: Autoput bijesa" (Mad Max: Fury Road), je briljirao u tehničkim kategorijama i "pokupio" sve "male" Oskare: nagradu za najbolji kostim, šminku, najbolju produkciju, montažu zvuka i miks zvuka.

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za "Opkladu veka" (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film "Pod lupom" (Spotlight).

U kategoriji za najbolji strani film pobedio je "Šaulov sin" (Mađarska), ostavivši iza sebe francusko-tursko ostvarenje "Mustang", "Embrace the Serpent" (Kolumbija), "Theeb" (Jordan) i danski film "The War".

Nagradu za fotografiju s pravom je osvojio "Povratnik" (The Revenant), a Oskar za najbolje filmske efekte dodeljen je "Eks mahini".

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala je Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za "Opkladu vijeka" (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film "Pod lupom" (Spotlight).

Oskara za najbolju originalnu pjesmu Akademija je dodijelila kompoziciji "Writings On The Wall" iz filma "Spektra" o Džejmsu Bondu. Nagrada za najbolju pjesmu i najbolju muziku pripala je kompozitoru Eniu Morikoneu za "Podlih osam" (The Hateful Eight).

Oskara za najbolji kratki animirani film osvojila je "Priča o medvjedu", dok je nagrada za najbolji dugometražni animirani film dodijeljen ostvarenju "U mojoj glavi".

Najbolji kratki dokumentarni film ove godine je "Djevojka na rijeci" režiserke Šarmin Obed-Šinoj, dok je nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film pripala naslovu "Ejmi".

U kategoriji za najbolji kratkometražni film nagradu je osvojio "Mucavac".

Morrissey