mulj.net

crnogorski muzički portal

Thu11232017

Last updateTue, 21 Nov 2017 7pm

The Bag Man

bag man
Režija: David Grovic
Uloge: John Cusack, Robert de Niro, Dominic Pursell, Rebbeca de Costa...

Ajd da se ne lažemo odmah na početku.
I da sam znao koje je smeće (a pretpostavljao sam, jer neke filmove možete prozrijeti po samom reklamnom posteru) film "The Bag Man", definitivno bih ga pogledao.

Naravno, pod uslovom da sam znao par detalja o njemu. Primjera radi, one detalje koji kažu da su gotovo svi glavni likovi bazirani na nekim od kultnih figura filma 20 vijeka i da su doslovce svi otišli po k...u.

Dašak Norman Bejtsa u liku pomjerenog recepcionara izmještenog iz težišta racia ili De Nira koji maltene parodira sebe iz Parkerovog "Anđeoskog srca" su samo neki iz lepeze ovih nespretnih citata. Wannabe tarantinovskih likova je na svakom ćošku. No, da ne kvarinm. Drugi detalj su nezaobilazni klišei. Koji god da smislite, naći ćete ga u Bag Manu. Istina, zbog užasne režije, možda ga isprva nećete prepoznati, no tu je on. Tu je. Treće, zaista treba vidjeti Dominic Purcella idiota koga je valjda proslavila uloga u "Prison Breaku" - sa naočarima. Nešto neprirodnije se na platnu nije pojavilo još od Jar Jar Binksa. I četvrto, no ne i manje važno. Ču manje važno – najvažnije za gledanje filma, bez obzira na siguran nekvalitet, je to da su među gomilom arhetipskih zloća ističe jedan od onih dueta koji će se pamtiti i prepričavati. Crnja koji je dobijen ukrštanjem Samuel Jacksonovih Junesa Winniefielda iz "Pulp Fictiona" i agenta Nick Furya iz poslednjih Marvelovih blokbastera. Naravno tu je i ćela i povez na oku i lajav jezik. Jedini je problem što, naravno, to ovdje ne vrijedi boba. Drugi dio ovog dvojca je urnebesni patuljak. Nesretnom režiseru i scenaristi nije bilo dovoljno što je ovog negativca sveo na nekih 90 santimetara, nego mu je u rodni list upisao zemlju porijekla - Srbiju. Neka to, nego i nacionalnost – romsku. Ako bi vam rekao da će on u Bag Manu ostvariti vječitu balkansku kletvu - "popišam ti se na glavu" ne znam da li bi ste mi vjerovali.

Ovaj mokranjac po tintari nesretnog John Cusacka definitivno, među svemu što radi na platnu u poslednje vrijeme i nije najgore što mu se moglo desiti. Poznato je da Cusack još od kraja prošlog vijeka i početka 2000-ih i filmova poput "Being John Malkovich", "High Fidelity", pa čak i "Identity" nije uspio zakucati iole pamtljivu ulogu. Svih dvadesetak rola su bile onaj prosjek za zaborav, a padova poput "Hot Tub Time Machine" je ipak bilo malo. No sve se to zaboravlja nakon ovog ostvarenja. Slične putanje hvatala je i De Nirova karijera. Više smeća u karijeri jednog velikana srebrnog ekrana teško da ćete naći u nekom drugom CV-u. I on završava na istom mjestu gdje i Cusack – u najužem izboru za zlatnu malinicu i među pet glumaca sa najgorim agentima današnjice.

Šta reći o režiseru i scenaristi – nesretnom Britancu, ček da provjerim ime na imdb-u... Hm, da Davidu Grovicu! Čovjeku je ovo prvi film iza kamere. Ispred iste se pojavio tek par puta. Da ste u datom momentu bili u Hollywoodu, umjesto njega ulogu ste mogli dobiti i vi. Da, on je i scenarista "Bag Mana". To je njegov scenaristički debi u kojem mu je nesebično pomogao neki drug iz kafane – takođe debitant. No, sve je to urađeno po skrinpleju „Motel" koji je napisao ni manje ni više nego James Russo. Ne znate ko je? Jeste, to je onaj epizodista i u slobodno vrijeme scenarista. Jeste ubilježio je i jedan scenaristički izlet.

Da bi slika bila kompletna nedostaje nam damsel in distress, pa je tu femme fattale Brazilka Rebbeca da Costa. Glume niđe, ali zato noge do vrata. Čist dokaz da se u Hollywoodu uspijeva preko kreveta. Donekle. Niko joj nije kriv što ne zna da odabere pravi krevet.
Eto! Nevjerovatnih 108 minuta koji uskoro stižu u vaš obližnji bioskop. Da, da Ster! Check it out! Cijena prava sitnica.

Goran

Morrissey