mulj.net

crnogorski muzički portal

Sat01202018

Last updateFri, 19 Jan 2018 5pm

Il Postino (Massimo Troisi)

ilpostino
Massimo Troisi je jedan od najvećih Italijanskih komičara. Komičar intelekta i komičar osjećanja koji je odbijao da govori italijanski. Koristio je svoj maternji, Napoletansi, ne dijalekt, već jezik. Kroz svakodnevne situacije, kopao je po duši gledalaca i prenosio im jednostavnost običnog čovjeka, sa dozom komedije svojstvene besmrtnim tragičarima i dramaturzima.

Um i pamet običnog čovjeka, jezik i ekspresionizam sa prljavih napuljskih kamenih pločnika gdje se pljuje, rađa, igra fudbal i umire. Njegova komedija je lišena licemjernosti i uštogljenosti falš „visokog" društva. „Il Postino" je njegov posljednji film i jedini koji ima nominaciju za Oskara. Mnogi su se složili da je trebao dobiti ne samo zlatnu filmsku statuu, već mnogo više.

Pablo Neruda (Philippe Noirett) u izgnanstvu iz rodnog Čilea, udomljen je na jednom od mnogih zabačenih i skoro potpuno nepoznatih italijanskih ostrva u mediteranu. Lokalni poštar (Massimo Troisi) je očaran lirikom i figurom ovog čovjeka. Želi da ga Pablo Neruda nauči da piše pjesme, da ga nauči da se „izražava", da osvoji srce djevojke koja drži seosku kafanicu (Maria Grazia Cucinotta). Sve ide punim jedrima, dok ustaljeni životni tok ponovo ne umješa svoje prste, do bolnog kraja punog lijepih uspomena.

Massimo Troisi je godinama bolovao od srca, i tokom snimanja filma, doktor mu je rekao da je njegovo stanje toliko odmaklo, da je transplantacija srca neminovna i hitna. Njegov odgovor je bio „Ne. Ovaj film želim da uradim sa svojim srcem". „Na svu silu je htio da uradi ovaj film. I bilo mu je dozvoljeno, da se tako izrazim, jer je završio film u petak uveče, a otišao je u subotu poslije podne."

Nikola Franquelli

Morrissey