Taboo

TabooposterSerija koju smo čekali 2016. a koja se pojavila ovog januara i polako ulazi u finale sezone je osmodijelno ostvarenje Steven Knighta (Peaky Blinders), Tom Hardya (Peaky Blinders, Locke, Legend...) i njegovog oca Chipsa (gotovo bez filmske biografije). Tu je od bitnih imena svakako i producent Ridley Scott (Alien, Gladiator...) što je za ovu seriju posebno pismo preporuke brojnim filmofilima.

Kako stvari stoje, ideja se začela još dok su Hardy i Knight radili na pomenutoj seriji o birmingemskim munšajnerima i kriminalcima, uzgred budi rečeno obnovljena je za četvrtu i petu sezonu. Knightu je od strane familije Hardy povjerena adaptacija priče smještene u 1814. godinu.

Sve se vrti oko Hardyevog lika - avanturiste Jamesa Keziah Delaneya. Njegov povratak u London, donekle montekristovski, se dešava nakon dugogodišnjeg putovanja po Africi i ožiljaka koje je donio sa njega. Baš kao i iz Diminog junaka i iz ovoga isijava žeđ za osvetom. Iako se to još uvijek nigdje konkretno ne potvrđuje, čini se da je to glavni motiv koji likove i djela drži na okupu. Oko misterioznog povratnika i njegovog nasljeđa – indijanske zemlje na veoma bitnoj razmeđi američkog kontinenta vrte se svi. Sa jedne strane porodica čiji duhovi prošlih vremena daju poseban ton ovoj seriji, sa druge Amerikanci, britanska Kruna i kao vrhunac svega - trust zlih umova oličen u kompaniji East India Company.

Iako je dvije godine za redom, što zbog svoje ekipe što zbog tema kojima se bavila bila među najiščekivanijim serijama, za pola svog prikazivanja Taboo nije briljirao. Serija je svakako gledljiva i vizuelno dobro riješena, no nedorasla odabranom cilju.
Tom Hardy je sa svojom Taboo Production Ltd producentskom kućom, navodno za sada izgubio oko dva miliona funti. Od 10.4 miliona za sada su Hardyevi izvukli nešto više od osam, te očekuju da zakrpe ostatak prodajom prava, DVD-a, downloada... Kako stvari sada stoje, osim Engleske i Amerike (koliko je veliko to tržište suvišno je pričati), seriju su otkupili Rusija, Španija i Portugal...

A sve je krenulo lijepo, sa velikim očekivanjima i 4 miliona gledalaca na BBC-u kada je u etar otišla druga epizoda 14. januara ove godine. Ubrzo brojke su se usitnjavale, a sve je to imalo veze sa rasplinutošću serije. Vjerovatno je bolje bilo razvući seriju i pozabaviti se detaljnije njenim određenim segmentima ili jednostavno izbaciti neke od stavki i ostati u osmoepizodnom formatu. Ovako, iako su stvari učinili zanimljivim, scenaristi serije ni nakon šeste epizode ne raščišćavaju teren. Prostora za razrješenje koje će zadovoljiti gledaoca, a ne vrijeđati njegov intelekt je ostalo malo.

Serija je načeta jednim tabuom – Delaneyovim okultnim iskustvima donešenim sa puta u Afriku i njegovom spiritualnom vezom sa pokojnim ocem. Drugi tabu se polako pomaljao na horizontu. "Nećeš valjda protiv države" – dobro poznata priča, donijela je u fokus patriote, špijune, prostituke, trgovce, politikante i geopolitičare... Afričko ludilo pada u drugi plan i isijava tek toliko da glavnog protagonistu nafiluje mistikom. A onda scenaristi u priču uvode ženu i stavljaju je na tanku liniju između ljubavi i incesta.

Iako je, sve su prilike, Hardy zagrizao više nego što može sažvakati, valja sačekati poslednje tri epizode serijala za izricanje konačnog suda.

Goran Dojčinović

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

The Bad Plus
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

The Bad Plus

The Bad Plus je jazz trio iz Minneapolisa, Minnesotw, koji čine basista Reid Anderson, pijanista Orrin Evans i bubnjar Dave King. Osnovani su 1989. godine i do sada objavili šest studijskih albuma. Never Stop II je njihovo sedmo izdanje.

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…