mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed04262017

Last updateTue, 25 Apr 2017 1pm

Ptice kao mi

birds170317Završen je prvi bosanskohercegovački 3D dugometražni animirani film koji nosi naziv "Ptice kao mi". Film u koji je uloženo 7.5 miliona eura aplicirao je za učešće na tri velika festivala animacije. Onima u Štutgartu, Zagrebu i Ansiju. Film "Ptice kao mi" prijavljen i na prestižni Filmski festival u Kanu, a očekivanja su porasla do uvjerenja da prvi BiH dugometražni animirani film ima šansu da osvoji i Oskara.

Add a comment

Read more: Ptice kao mi

Billy Crystal - 700 Sundays

billy-crystal-700-sundays-photoJedan od nosilaca američkog humora, legenda, jedan od preostalih magova komedije, danas kad nas rijetko ko može nasmijati kako lokalno tako globalno donosi novu formu, ne samo komedije, već i glume.

Add a comment

Read more: Billy Crystal - 700 Sundays

Ko su dobitnici Zlatne maline?

malina260217Dok se na sve strane piše o ovogodišnjim pretendentima za Oskara, ono što se dešava oko dodjele Zlatne maline popularnije nazvane Razzies je možda za nijansu interesantnije. Najveći gubitnici u filmskom svijetu za 2016. odnosno Razzies laureati su Batman v Superman: Dawn of Justice i Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party.

Add a comment

Read more: Ko su dobitnici Zlatne maline?

The devil and Daniel Johnston

the-devil-and-daniel-johnston-movie-poster-2005-1020355693Stvaralaštvo Daniela Johnstona je specifično i interesantno baš jednako koliko i njegova ličnost. Dokumentarac, koji prikazuje detalje njegove intimne priče, predstavljao je podsjetnik ili način upoznavanja sa ovim nesvakidašnjim čovjekom. Na taj način i šira publika dobija priliku da zapamti Daniela.

Add a comment

Read more: The devil and Daniel Johnston

Taboo

TabooposterSerija koju smo čekali 2016. a koja se pojavila ovog januara i polako ulazi u finale sezone je osmodijelno ostvarenje Steven Knighta (Peaky Blinders), Tom Hardya (Peaky Blinders, Locke, Legend...) i njegovog oca Chipsa (gotovo bez filmske biografije). Tu je od bitnih imena svakako i producent Ridley Scott (Alien, Gladiator...) što je za ovu seriju posebno pismo preporuke brojnim filmofilima.

Kako stvari stoje, ideja se začela još dok su Hardy i Knight radili na pomenutoj seriji o birmingemskim munšajnerima i kriminalcima, uzgred budi rečeno obnovljena je za četvrtu i petu sezonu. Knightu je od strane familije Hardy povjerena adaptacija priče smještene u 1814. godinu.

Sve se vrti oko Hardyevog lika - avanturiste Jamesa Keziah Delaneya. Njegov povratak u London, donekle montekristovski, se dešava nakon dugogodišnjeg putovanja po Africi i ožiljaka koje je donio sa njega. Baš kao i iz Diminog junaka i iz ovoga isijava žeđ za osvetom. Iako se to još uvijek nigdje konkretno ne potvrđuje, čini se da je to glavni motiv koji likove i djela drži na okupu. Oko misterioznog povratnika i njegovog nasljeđa – indijanske zemlje na veoma bitnoj razmeđi američkog kontinenta vrte se svi. Sa jedne strane porodica čiji duhovi prošlih vremena daju poseban ton ovoj seriji, sa druge Amerikanci, britanska Kruna i kao vrhunac svega - trust zlih umova oličen u kompaniji East India Company.

Iako je dvije godine za redom, što zbog svoje ekipe što zbog tema kojima se bavila bila među najiščekivanijim serijama, za pola svog prikazivanja Taboo nije briljirao. Serija je svakako gledljiva i vizuelno dobro riješena, no nedorasla odabranom cilju.
Tom Hardy je sa svojom Taboo Production Ltd producentskom kućom, navodno za sada izgubio oko dva miliona funti. Od 10.4 miliona za sada su Hardyevi izvukli nešto više od osam, te očekuju da zakrpe ostatak prodajom prava, DVD-a, downloada... Kako stvari sada stoje, osim Engleske i Amerike (koliko je veliko to tržište suvišno je pričati), seriju su otkupili Rusija, Španija i Portugal...

A sve je krenulo lijepo, sa velikim očekivanjima i 4 miliona gledalaca na BBC-u kada je u etar otišla druga epizoda 14. januara ove godine. Ubrzo brojke su se usitnjavale, a sve je to imalo veze sa rasplinutošću serije. Vjerovatno je bolje bilo razvući seriju i pozabaviti se detaljnije njenim određenim segmentima ili jednostavno izbaciti neke od stavki i ostati u osmoepizodnom formatu. Ovako, iako su stvari učinili zanimljivim, scenaristi serije ni nakon šeste epizode ne raščišćavaju teren. Prostora za razrješenje koje će zadovoljiti gledaoca, a ne vrijeđati njegov intelekt je ostalo malo.

Serija je načeta jednim tabuom – Delaneyovim okultnim iskustvima donešenim sa puta u Afriku i njegovom spiritualnom vezom sa pokojnim ocem. Drugi tabu se polako pomaljao na horizontu. "Nećeš valjda protiv države" – dobro poznata priča, donijela je u fokus patriote, špijune, prostituke, trgovce, politikante i geopolitičare... Afričko ludilo pada u drugi plan i isijava tek toliko da glavnog protagonistu nafiluje mistikom. A onda scenaristi u priču uvode ženu i stavljaju je na tanku liniju između ljubavi i incesta.

Iako je, sve su prilike, Hardy zagrizao više nego što može sažvakati, valja sačekati poslednje tri epizode serijala za izricanje konačnog suda.

{youtube}6ZYAQSlIhM4{/youtube}

Goran Dojčinović

Add a comment

Every Other Summer

tumblr static 4viko4vagtk484w4wg0gs40o0Kada su alt-rokeri iz Ilinoisa Wilco pokrenuli svoju dBpm etiketu, muzički svijet je očekivao svako malo po jedan album ovih veoma cijenjenih muzičara. Istina je da su tek ovog jula za svoju izdavačku kuću objavili drugi album. Nakon odličnog „the Whole Love" stigao je iznenadni „Star Wars" – bez ikakvih rođačkih odnosa sa istoimenom filmskom franšizom (Jeff Tweedy je u intervjuu jednostavno objasnio da su mu se te dvije riječi u sklopu sa cover artom albuma koji je u stvari slika koja visi u njihovoj kući za probe jako dopalo).

Add a comment

Read more: Every Other Summer

Trainspotting 2

t2"Bolje bi ti bilo da ne bude sranje,Danny." Ovu rečenicu uputila je povratnička glumačka ekipa filma T2 Trainspotting – Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller i Robert Carlysle režiseru Danny Boylu kada su reprizirali omiljene disfunkcionalne karaktere dvadeset godina nakon što je orignal filma stvorio istoriju.

Add a comment

Read more: Trainspotting 2

Osvrt na bezvremenski „The Tenant“

LocataireUrađen kao dio trilogije ( Repulsion,Rosemary's baby) film Roman Polanskog The Tenant, urađen je kroz nihilističku, gotovo kafkijansku viziju. Polanski, između ostalog, dokumentuje užasavajuću činjenicu da se u modernoj komunikaciji granice privatnosti suviše lako prelaze.

Add a comment

Read more: Osvrt na bezvremenski „The Tenant“

Train to Busan

train150117Južna Koreja se već izvjesno vrijeme povezuje sa kvalitetnim i zanimljivim filmskim ostvarenjima. Među onim što se proizvodi u toj zemlji, horor je nekako najprijemčiviji nama bledolikima. Cijeli njihov svijet i kultura su većini strani, pa se izgleda horor lijepo inkorporirao u sve to. Možda je upravo i zbog toga taj dio Azije jedan od najboljih horormejkera poslednjih decenija. Ringu, Ju-on, Odishon, Gin gwai... eto samo nekih naslova.
Train to Busan Yeon Sang-hoa se razlikuje od većine njih o tome što uzima jedan toliko klišeiziran predložak, klasično američki i stavlja ga u jedan običan korejski dan sa sve biznismenima, menadžerima, očevima,majkama, sportistima i penzionerima. Željeznica, žila kucavica ove zemlje postaje njen pakao, a voz poput onog u filmu režiserovog zemljaka Bong Joon-hoa u Snowpierceru vozi naše protagonisteiz ničega,najvjerovatnije u ništa. A u međuvremenu, malo grickanja nije naodmet.
Koreja je u cijeloj ovoj priči samo još jedna zemlja koja seuhvatila u globalnu pomamu za neživima kako bi ih nazvao Ticijano Sklavi. Globalna histerija koju u poslednje vrijeme uveliko biva nadograđena serijalom Walking Dead morala se unovčiti. Ono što ovdje uspjeva za razliku od ove, sada već prenaporne serije je osvrt na međuljudske odnose u neljudskom svijetu. Čak ni, u dosta momenata, loša gluma ne uspijeva to da pokvari.
Train to Busan je u stvari, kad se malo pogleda mješavina pomenute serije, pomenutog Snowpiercera i filmova kakvi su WorldWar Z, ili recimo 28 Days Later.

Režiser i scenarista Yeon Sang-ho do sada se bavio uglavnom animiranim filmovima. Njegovo prethodno režisersko ostvarenje „Seoul Station" je u stvari direktni predak „Voza za Busan".

Nemojte u ovom ostvarenju očekivati scenario za peticu. Priča je tu da bi dala kostur za ono što se dešava po vagonima ovog voza. Režiser vjerovatno osjeća da ovdje ne može donijeti puno novog, pa se fokusira na akcione scene i odnose između par glavnih aktera. Ništa više i ništa manje. Upravo su likovi nešto što vas veže i drži na ivici sjedišta. Gejmoftronovski se do kraja pitate ko je sljedeći za večeru i koji je smisao gubljenja određenog lika ili preživljavanje drugo g . Pa , i nema ih. Ali, to je život. Ili, bolje rečeno smrt.

Griješili bi kada ne bi rekli da film ima i taj podtekst vezan za tehnološko doba u kom bitišemo. Otuđenje, manjak i slab kvalitet komunikacije među bližnjima, licemjerje, nedostatak empatije... Dodajte na spisak nešto, ne možete pogriješiti. Film je ujedno i svojevrsna klasna alegorija, no to je režiser sve već načeo u svom animiranom pretku „Voza za Busan".
Zanimljiv kontrast režiser nam daje, kada nas na kratko izvede iz klaustrofobične i ubrzane atmosfere vagona. Taman kada uhvatite dah i pomislite (baš kao i akteri) da će sad sve ići laganije, muke tek počinju, a rješenja kojima nas Sang - ho Yeon izlaže su vrlo često odlična i što je najbolje za ovaj izlizani žanr prilično originalna. Odahnućete tek kada se ponovo ukrcate u voz i krenete ka novoj stanici. Iako debituje u stolici režisera dugometražnog igranog filma, Sanh-ho se vrlo dobro snalazi. Neće ovo biti nezanimljivo štivo ni onima koji prate zombi evoluciju od Romera na ovamo. U okvirima Južne Koreje, „Train to Busan" je prvi zombi blokbaster. Nije ni to malo. Eto nastavka – sigurno.

gd

Add a comment

The Great Beauty (La Grande Belleza)

la-grande-bellezza-posterŠta je to moral? Na samom otvaranju filma je citat Louis Ferdinand Celine koji aludira na to da je život (i sam ovaj film), kao neko putovanje „Jedan roman, ništa drugo do jedna izmišljena priča".

Add a comment

Read more: The Great Beauty (La Grande Belleza)

Captain Fantastic

captainfSve porodice sa filmskog platna su u najmanju ruku čudne. To je ono što zahtjeva priča i dinamika filma. U stotinjak minuta teško je ispričati porodičnu istoriju i donijeti sve karaktere na tacni gledaocu. Naravno, to često nije problem sa familijama u formaciji 2+1 ili omiljenim američkim varijantama 2+2, ali kada se na platnu pojavi familija Cash (6+2+ ostala mnogobrojna rodbina) situacija se baš zakomplikuje.

Add a comment

Read more: Captain Fantastic

Cockney Rejects - East End Babylon

cockney267131a-empU zadnje vrijeme rijetko gledam dokumentarce o bendovima jer su postali stvarno dosadni i predvidljivi. Ovaj sam dugo iščekivao i prvo što sam primjetio kada su izašli trejleri jeste da je dosta dobro vizuelno urađen. Kada imate bend kao Cockney Rejects znate da će priča biti zanimljiva.

Add a comment

Read more: Cockney Rejects - East End Babylon

Ode još jedan Oskar

slikaOsamdesetosma dodjela Oskara i ove godune donijela je mnogo kontroverzi. Najviše oko toga da li će nagradu dobiti Leonardo di Caprio i zašto nema crnih glumaca među nominovanim filmovima. Lična impresija je da je voditelj Chris Rock bio najlošiji host u poslednje vrijeme.

Add a comment

Read more: Ode još jedan Oskar

Retrospektive: Sidney Lumet (III dio)

prince-of-the-cityPRINCE OF THE CITY (1981)

Nakon ogromnog uspjeha sa filmovima „Dog Day Afternoon", „Network" i „Equus" iz Lumetove mašinerije izlazi mjuzikl „The Wiz", a zatim jedva primjetni „Just Tell Me What You Want".

Add a comment

Read more: Retrospektive: Sidney Lumet (III dio)

Anomalisa

anomalisaFregolijev sindrom je jedna od onih bolesti, tj psihičkih poremećaja koje pune trivija sajtove i rubrike vjerovali ili ne. Često je uvrštena na liste najbizarnijih stanja uma, pa samim tim idealna za građenje filmskog narativa. Fregolijev sindrom je stanje u kome bolesnik pogrešno identifikuje strane osobe (npr. prolaznike na ulici), pogrešno ih prepoznaje i tvrdi da se poznata osoba maskirala tako da izgleda drugačije. Dobio je ime po italijanskom glumcu i pantomimičaru Leopoldu Fregoliju čija je specijalnost bila – pretpostavljate, maskiranje.

Add a comment

Read more: Anomalisa

Penny Dreadful

penny-dreadful-poster-2Mnogo prije nego će početi rad na novom Showtimeovom serijalu, John Logan se susreo sa direktnom inspiracijom za ovu (za sada) osmoepizodnu seriju. Vukući korijene, ali i svoje ime iz petparačkih Penny Dreadful (romana za peni) viktorijanskih priča, Logan je uz pomoć još jednog ovjerenog filmadžije – Sam Mendesa potpisao produkciju ove, kako se nakon dvije epizode čini, veoma obećavajuće serije.

Add a comment

Read more: Penny Dreadful

Oskar ili Mnogo buke ni oko čega

spotlightOskar i kontroverza su odavno postali sinonimi, pa ne čudi što je tako bilo i ove godine. Kao i nekoliko godina ranije, samo sa većim odjekom bunili su se tamnoputi filmski radnici oko nihove nedovoljne zastupljenosti među nominovanima. Ove godine, nijedan crnac nije bio među nominovanima.

Džejda Pinket Smit putem haštaga #Oscarssowhite pozvala je korisnike Tvitera na bojkot Oskara, a među onima koji su se odazvali bilo je i bledolikih - Džordž Kluni i Majkl Mur na primjer. Realno gledano, osim Samuel L Jacksona za ulogu u Tarantinovom poslednjem ostvarenju, teđko da će se neko sjetiti još neke uloge vrijedne pomena. Možda najbolje ovu situaciju opisuje ona paralela - zašzo je NBA liga tako crna?

Nešto manje halabuke diglo se oko prisustva žena režisera. I na kraju, američka akademija za film i nauku saopštenjem je odgovorila da planira da do 2020. godine udvostruči broj žena i predstavnika manjina među nominovanima, kao i da će se u njenom Upravnom odboru naći još tri člana. Eto, doći će se jednog dana i do onih famoznih rješenja koja se koriste u parlamentima - zagarantovani Oskari pripadnicima manjinskih grupa.

Domaćin dodjele bio je američki glumac i komičar Kris Rok, koji je po mnogima jedan od najlošijih poslednjih godina. No, dok je Elen Degeneris, ne može ponijeti titulu najgoreg. Sveukupni utisak je da je između ostalog, isforsirao ovu priču o crnim Oskarima.

88. dodjela Oskara prošla je očekivano, bez puno iznenađenja kako to obično biva. Najveće iznenađenje se desilo upravo u najznačajnijoj kategoriji. Oskar za najbolji film 2016. godine dodijeljen je ostvarenju "Pod lupom" (Spotlight). Sve ovo treba gledati više kroz prizmu političko-socijalnog trenutka i vrlo moguće dobrog lobiranja, nego kroz umjetničku vizuru. Solidan film Tom Mekartija je jedan od onih koji obrađuje od tačke do tačke jednu od najtežih tema bilo kog društva. Gledano filmskim očima, a valjda tako i treba, ovaj film će se za par godina zaboraviti i svrstati u kategoriju - "ko osvoji Oskara 2016?"

Drugo iznenađenje se desilo u kategoriji najbolje sporedne uloge gdje je zasijao Mark Rajlens u Spilbergovom "Mostu špijuna" - ostvarenju za zaborav.

Najblistaviji dio dodjele, kao i često puta do sada je nagrada za strani film, koju je za koplje ispred ostalih pokupio "Šaulov sin".

Oskar za najbolju režiju sasvim očekivano je dospeo je u ruke Alehandra Gonzalesa Injaritua za film "Povratnik". Najveći favorit ove godine bio je nominovan u čak 12 kategorija: najbolji film, režija, glavna muška uloga, sporedna muška uloga, fotografija, scenografija, montaža, zvuk, montaža zvuka, vizualni efekti, kostim i šminka.

Injaritu je i prošle godine pobrao velike pohvale kritičara i publike filmom "Čovjek ptica", koji je, osim što ga je Akademija proglasila za najbolje filmsko ostvarenje, dobio nagrade i za režiju, originalni scenario i kameru.

U trci za najbolju mušku ulogu našao se Leonardo Dikaprio, koji je zahvaljujući ulozi Hjua Glasa u "Povratniku" osvojio prvog Oskara u svojoj karijeri.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Bri Larson za nastup u filmu "Soba". Larson tumači majku petogodišnjeg sina koja sa svojim djetetom iz zatočeništva bježi u otvoreni svijet.

Alisija Vikander dobila je Oskara za izvanredno izvedenu najbolju sporednu žensku ulogu u "Dankinji". Švedska glumica u filmu tumači suprugu slikara Ajnara Vegenera koji putem promjene pola postaje žena. Vikander ima veliki razlog za slavlje - glumici je ovo prva nominacija za Oskara, koja joj je donijela i prvu pobjedu.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Mark Rajlens za film "Most špijuna". Rajlens je ove godine prvi put nominovan za Oskara, što znači da je ujedno prvi put dobio nagradu o kojoj mnogi glumci sanjaju godinama.

"Pobiješneli Maks: Autoput bijesa" (Mad Max: Fury Road), je briljirao u tehničkim kategorijama i "pokupio" sve "male" Oskare: nagradu za najbolji kostim, šminku, najbolju produkciju, montažu zvuka i miks zvuka.

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za "Opkladu veka" (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film "Pod lupom" (Spotlight).

U kategoriji za najbolji strani film pobedio je "Šaulov sin" (Mađarska), ostavivši iza sebe francusko-tursko ostvarenje "Mustang", "Embrace the Serpent" (Kolumbija), "Theeb" (Jordan) i danski film "The War".

Nagradu za fotografiju s pravom je osvojio "Povratnik" (The Revenant), a Oskar za najbolje filmske efekte dodeljen je "Eks mahini".

Nagrada za najbolje adaptirani scenario pripala je Čarlsu Rendolfu i Adamu Mekeju za "Opkladu vijeka" (The Big Short), dok su Oskara za najbolji originalni scenario dobili Džoš Singer i Tom Mekartij za film "Pod lupom" (Spotlight).

Oskara za najbolju originalnu pjesmu Akademija je dodijelila kompoziciji "Writings On The Wall" iz filma "Spektra" o Džejmsu Bondu. Nagrada za najbolju pjesmu i najbolju muziku pripala je kompozitoru Eniu Morikoneu za "Podlih osam" (The Hateful Eight).

Oskara za najbolji kratki animirani film osvojila je "Priča o medvjedu", dok je nagrada za najbolji dugometražni animirani film dodijeljen ostvarenju "U mojoj glavi".

Najbolji kratki dokumentarni film ove godine je "Djevojka na rijeci" režiserke Šarmin Obed-Šinoj, dok je nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film pripala naslovu "Ejmi".

U kategoriji za najbolji kratkometražni film nagradu je osvojio "Mucavac".

Add a comment

The Bag Man

bag manRežija: David Grovic
Uloge: John Cusack, Robert de Niro, Dominic Pursell, Rebbeca de Costa...

Ajd da se ne lažemo odmah na početku.
I da sam znao koje je smeće (a pretpostavljao sam, jer neke filmove možete prozrijeti po samom reklamnom posteru) film "The Bag Man", definitivno bih ga pogledao.

Add a comment

Read more: The Bag Man

Star Wars – The Force Awakens

Star Wars The Force Awakens Theatrical PosterI, kako vam se svidio film? Neki ga jako kude, drugi ga dižu do nebesa, pa hajde da se i mi malo pozabavimo sa filmom i dodamo još malo benzina na vatru. Prvo da sagledamo činjenice, dobre i loše strane, i na kraju je i moje mišljenje.

Add a comment

Read more: Star Wars – The Force Awakens

Retrospektive: Sidney Lumet (II dio)

serpicoSERPICO (1973)
Frank Serpico se nakon smrti svoje žene Marriane sa kojom je poslije prebjega iz SAD živio u Holandiji, osamdesetih vratio u rodnu zemlju. Još uvijek živi sa djelićima metka koji ga je 1971. pogodio u lice, nakon što je otkrivena njegova doušnička igra. Upravo ovako počinje jedan od najboljih filmova Sidney Lumeta nazvan upravo po liku njujorškog policajca Serpica.

Add a comment

Read more: Retrospektive: Sidney Lumet (II dio)

Red Baraat

Kada se sretnu jazz, funk i rokenrol sa sve istočnjačkim temama uvijek nastane zajeban proizvod. Red Baraat već duže vrijeme plijeni svojom hiperenergičnom muzikom. Vrijeme je za novi album "Bangra Pirates".