mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed12132017

Last updateWed, 13 Dec 2017 6pm

Total Records - knjiga o fotografijama i albumima iza njih

totalrecords
Malo je knjiga poput Total Records: Photography and the Art of the Album Cover čiji je urednik Antoine de Beaupré koje se bave pregledom najboljih foto omota albuma. Namjenska fotografija koja "peca" ljude da pogledaju, pa zatim kupe i poslušaju album se možda više doživljava kao laboratorijsko dijete umjetnosti i marketinga. Ipak, ne može se poreći njena ljepota i moć. Upravo zato je ova knjiga koja donosi omote, tj fotografije, ogoljene od ostataka pakovanja, zanimljivo djelo.

 

Istorija fotografije na omotima albuma je veoma bogata i prilično neistražena. Neke od ikona muzičkog svijeta su jednako kao muzikom, besmrtnima učinile i njihove fotografije na naslovnicama izdanja. Najčešći je slučaj da su ljudi iza kamere ostajali prilično nepoznati širem auditorijumu. Dok se fotke Thelonious Monka, Miles Davisa, Grace Jones ili Laurie Anderson danas smatraju temeljnim portretima šoubiznisa, ko uopšte pamti njihove autore (redom vezane uz gotrepomenute muzičare) W. Eugene Smitha, Irving Penna Jean-Paul Goudea i Robert Mapplethorpa.
Ova knjiga upravo pokušava da otrgne i fotografe i njihovo djelo od zaboava i smjesti ih u pravilan kontekst. Tako istorija fotografije na omotima albuma uključuje i saradnje između velikih i značajnih autora. Takvi su recimo: Mick Rock i David Bowie, Annie Leibovitz i John Lennon, Lee Friedlander i John Coltrane, Nobuyoshi Araki i Björk, Anton Corbijn i U2, Robert Frank i Rolling Stones. Niz je nepregledan. Posebno ovdje možemo pomenuti Francis Wolffa i njegovu kultnu etiketu Blue Note Records.

Naravno nije samo portret krasio kapitalna djela muzičkog stvaralaštva. Šta reći o snažnoj fotografiji budističkog sveštenika u činu samospaljivanja u znak protesta protiv rata u Vijetnamu koju su RATM iskoristili za svoj debi album.

Neke od fotografija sa covera su postale zbog svoje kompozicije i scenografije toliko popularne da gotovo da ne možete prošetati internetom, a da ne spazite neku njihovu repliku. Kao najbolji primjer tu je Abbey Road – The Beatlessa. Upravo je ova fotografija zanimljiv primjer teze sa početka teksta. O njenom autoru Ian Macmillanu i ostatku njegovog rada se zna vrlo malo.

U ovoj knjizi naći ćete fotografije umjetnika kakvi su: David Bailey, Guy Bourdin, Anton Corbijn, Roy DeCarava, Robert Frank, Lee Friedlander, Nan Goldin, Luigi Ghirri, Jean- Paul Goude, Brian Griffin, William Klein, David LaChapelle, Danny Lyon, Robert Mapplethorpe, Jean-Baptiste Mondino, Ryan McGinley, Helmut Newton, Martin Parr, Anders Petersen, Pierre et Gilles, Hiro, Cindy Sherman, W. Eugene Smith, Pennie Smith, Juergen Teller, Jeff Wall, Andy Warhol, Albert Watson, William Wegman... Ukoliko vam imena ne znače puno, bacite pogled, albumi koje su vizuelno ukrašavali vam sigurno znače.

Morrissey