Ka slobodnoj luci

pirati300816

pirati300816“Eh, brate, znaš ti kako je bilo nekad! Donese komšija iz Londona ploču Stonesa, pa nas pokupi. Svaaaaaki dan slušamo dok se ne stopimo s njom i ne naučimo svaki šum! Ih, to je bilo… Eeeeej! A ne ovo danas! Skineš milion pjesama za dan!”

U danima kada se giganti onlajn piraterije ruše jedan po jedan i jasno oslikavaju odlučnost velikih kompanija i Federalnog istražnog biroa da jednom za svagda stanu na kraj internetskim „lešinarima”, moramo se prisjetiti onog što nekad bejaše.
Jeste, baš mi je banja bilo! Albume koji su mi nedostajali i bili nasušno potrebni tražio sam od Triglava do Đevđelije. I to bilo kakav, nekoliko puta prekopirani produkt, a ne original sa bukletom koji još uvijek niko nije otuđio. Siguran sam da je ovima koji su odrastali šezdesetih i sedamdesetih bilo vrhunski kada cijeli kvart dijeli deset ploča i na tome bazira sav svoj svijet. Takođe sam siguran da su rijetki imali bolju fonoteku na raspolaganju. Ako pogledate oko sebe i skontate koliki je broj ljudi i danas sa vinilnim blagom, sve će vam biti jasno. Uglavnom, oni koji su ga tada imali, imaju ga i danas. Naravno, uz stidljive pokušaje novovinilne generacije da napravi zanimljivu kolekciju. U svakom slučaju, malo brate.

Sto posto bi bilo bolje da tokom preludih devedesetih i podmuklo ludih dvijehiljaditih, nijesmo imali taj priključak svijetu u vidu piratskih video, audio kaseta i cd-ova. Valjda bi danas i ovo malo normalnih koji su ostali ovdje zaglibilo u neki od nacionalizama koji su uvijek na popustu i uvijek u formi „kupiš jedan-dobi’š dva.

Ako se ikada bude pisala istorija onlajn piraterije, iskreno se nadam da će neko uzeti u obzir razliku između cure sa Zapadne obale koja je skinula Kanye Westa jer je mrzilo da vadi iz džepa karticu i ukucava pin kod, od djevojke iz ovih naših krajeva koja je u protekle 2-3 decenije imala dva kanala i nijednu paru-pfening-cent u džepu. A željela je čuti nešto što joj ne serviraju ta dva kanala. Ok, imamo danas stodva kanala, ali realno ima programa za dva. Ako bi se ponešto repriziralo.

Žao mi je što ne postoji statistika (vjerovatno postoji, ali je njeno objavljivanje još uvijek nelegalno) o istoriji i kvantitetu downloada kod nas. Na ovu našu hrpu korisnika, vjerujem da bi taj skup veb-gusara bio zanemarljiv. Posebno onih koji skidaju Kiarostamia, Loacha, Abrahamsona, Campanelu ili novi Russian Circles, Kiwanuku, Dinosaur Jr ili Blackberry Smoke… Taj 0,5-1% populacije bi bio jedini istinski ožalošćen nestankom onlajn Tortuga – sve rjeđih luka u kojima u par klikova mogu naći duševnu hranu koja im treba kako bi preživjeli ovaj injury time devedesetih u kom živimo.

Nakon Pirate Baya, BT Junkie-a, sakaćenja Isohunta dočekali smo gašenje Kickassa. Evo i Torrentza. Ko je sljedeći na redu? Pa, svi valjda. Ostaće, naravno, uvijek poneka geek oaza poput Cinemagedona u koji je teže upasti nego u country klub ili vrhovni štab jugenda DPS-a. Vjerovatno je samo pitanje godine kada će internet komunalci kucati od vrata do vrata i čekirati šta je od sadržaja skinuto, te shodno tome odrezivati adekvatne kazne.

Na cijelu ovu priču nijesu me toliko navela poslednja dešavanja iz torrent svijeta (kako reče jedan stari riđobradi „Well always have deep web”) koliko uporedno gledanje dva dokumentarca o kojima se nadam da ću napisati par redaka. Prvi, a u stvari noviji, je „All Things Must Pass” hvalospjev o usponu najvećeg muzičkog retail lanca SAD-a, vjerovatno i svijeta „Tower Recordsa”. Drugi je nešto stariji „Downloaded” o usponu i padu Napstera i vremenski se naslanja na ovaj prvi. Kao cjelina djeluju jako zanimljivo, dvije strane iste priče, zbir svih za i protiv glasova, naravno, bez osvrta na učinak tih svjetskih komešanja na život one tinejdžerke sa bezcentnog Balkana. Pogledajte! Sasvim slučajno ovako zajedno upakovani otkrivaju više o muzičkoj industriji i svijetu piraterije nego bilo koji na tu temu odrađeni dokumentarac.

Sve su prilike da zima zaista dolazi, pa s obzirom na to da će biti jako zanimljivo pratiti ovu borbu, predložio sam se za „ratnog” izvještača. Neke stvari sa fronta uskoro ćete moći čitati na ovim stranicama u posebnoj rubrici. Gdje je YIFI, zašto su kickassovi mirror sajtovi u stvari isti kao i oni Pirate Baya? Šta se desilo sa Limewireom, Kazaaom i ostalim dinosaurusima download svijeta… Sve ovo pokušaćemo donositi u obimu i brzinom, nadamo se i kvalitetom koji će zadovoljiti sve one koji rovare stovarištima i buvljacima interneta u potrazi za rijetkim biserima umjetnosti koji će im dan i život učiniti podnošljivijim.

Crnoruki