ElioRigonat – EgregoяI

egregor

egregorSa velikim zadovoljstvom vam prenosim informaciju da je ElioRigonat potpisao ugovor sa Miner Records. “EgregoяI” je objavljen kao DIY izdanje prije nekih pola godine i odmah pokupio vrlo zavidne kritike. Mišljenja sam da je ElioRigonat pogodio u sami centar i ovo će biti, siguran sam, dobar stimulans za budući rad.

 

Svako ko prati death/thrash pravac će naći dovoljno materijala na “EgregoяI”. Pjesme su vješto oblikovane i vrlo slušljive, energične i čvrste, ali ipak je odmjerenost glavni adut ovog albuma. Od brzine, preko produkcije, vokala, solo dionica, kucanog bubnja za koji se ne čuje da je kucan, te cjelokupne atmosfere, sve je urađeno odmjereno i idealno, bez pretjerivanja i bez nepotrebnih ekskurzija u ekstreme bilo kojeg oblika. Sve su pjesme, očigledno kao dan, dugo sređivane i sve su kockice polako slagane da se dobije jedna ovako koherentna cjelina. Kvalitet cjelokupnog posla je na vrlo zavidnom nivou i samo ova činjenica izdvaja album iznad prosjeka (a ne zaboravite da iznad prosjeka na Balkanu i nema baš mnogo bendova i albuma). Još moram napomenuti da je Elio cijeli album sam snimio. Nije ni prvi niti jedini da sam snima sve na albumu, ali, priznaćete, nema mnogo osoba da same snime ovako dobar album.To je ipak velika razlika.

“EgregoяI” nije prvi ovakav album na sceni. Niti je prvi ovog pravca, niti zadnji, ali ga u moru sličnih, u stvari, u moru identičnih izdanja (koja se razlikuju samo u nazivima bendova i apsolutno ničemu drugome, toliko da izgledaju kao fotokopije jedni drugih i blijede kopije velikih pandana devedesetih godina i skandinavske scene), izdvaja ogromna doza opipljive energije i elana. To je ogroman adut ovog izdanja zbog kojih je vrlo slušljiv i jako interesantan. U rukama držite album koji je živ, koji diše, koji nije plastičan, umjetan, već djelo „živog” čovjeka a ne robota ovog sumanutog tehnokratskog i visoko industrijalizovanog nazovi društva. To nije slučaj sa Eliom i ovim albumom!

Naravno, nije sve idealno i “EgregoяI” kao I većina prvih albuma ima svojih nedostataka. Npr. na pojedinim pjesmama se osjeti nedorađenost pojedinih detalja, donekle razvlačenje atmosfere, ne uvijek najbolje manipulisanje idejama, ali sam mišljenja da ako Elio nastavi sa vježbanjem, pronađe postavu za cijeli bend i nastavi sa akumulacijom iskustva, sve to može relativno lako da riješi. Vrijeme će pokazati, kao i uvijek, a ono što mi možemo da uradimo je da pokažemo da vjerujemo u Eliove sposobnosti i volju. Čovjek pokazuje da ima ogromnu dozu energije, znanja, volje i elana i to je za početak sasvim dovoljno. Biće jako interesantno vidjeti budući razvoj događaja i na koji će način ElioRigonat u budućnosti ispuniti očekivanja.

Nikola Franquelli