Eksperimentalni sastav Beak> najavio je da će osnivač benda Geoff Barrow, nama poznatiji po svojoj ulozi u legendarnom Portisheadu napustiti bend nakon njihove turneje po UK/EU/SAD 2024/2025. godine.

Eksperimentalni bend, koji je Barrow osnovao 2009. godine zajedno sa Billyjem Fullerom i Mattom Williamsom (koji je kasnije zamijenjen Willom Youngom), će nakon završetka svojih posljednjih nastupa otići na neodređenu pauzu.

U izjavi benda piše: „Kada smo se prvi put okupili na improvizaciji na Invada božićnoj zabavi 2008. godine, nismo imali pojma da će to rezultirati kolekcijom albuma, singlova, EP-eva i zvučnih zapisa na koje smo svi zaista ponosni. Što se tiče budućih aktivnosti BEAK>, još ima života u starom psu, ali treba nam vremena da oplačemo našeg Geoffa. Nova muzika i aktivnosti će doći kada bude pravo vrijeme. Za sada, nas troje ćemo vježbati za ovu predstojeću turneju i učiniti ove posljednje nastupe s Geoffom zaista nezaboravnim za nas i naše fanove. Hvala svim našim fanovima, starim i novim, na podršci tokom ovih posljednjih 16 godina. BEAK> xxx”

U međuvremenu, Geoff Barrow je podijelio je svoju izjavu o odlasku. „Prije oko 16 godina, troje muzičara istomišljenika su se okupili u studiju da naprave muziku i nije ih bilo briga da li će je iko čuti. Ta sesija se pretvorila u prvi BEAK> album. Nakon 16 godina, četiri albuma i stotine nastupa širom svijeta, ovo je ispalo najradosnije muzičko putovanje koje sam ikada doživio. Nažalost, zbog problema sa zglobom i drugih poslova koje moram završiti prije nego što ostarim, vrijeme je da se povučem sa pozicije mumljajućeg bubnjara”. On je nastavio, pišući: „U životu znaš kada je vrijeme da prestaneš sa turnejama, a za mene je sada to vrijeme. Hvala svima koji su me tolerisali posljednjih 16 godina BEAK> albuma i koncerata — posebno Billyju, Willu i Mattu: vaše muzičko umijeće i prijateljstvo zaista su obogatili moj život mnogo više nego što možete zamisliti. Želim BEAK> sve najbolje. Znam da će u budućnosti izaći sjajni albumi”.

Zadnja turneja Beak> benda sa Geoffom Barrowom počinje 30. oktobra u Cardiffu.