Tindersticksi objavili 14. album Soft Tissue

Tindersticks su objavili 14. studijski album Soft Tissue putem izdavačke kuće City Slang. Bend je takođe najavio prvu turneju po Sjedinjenim Američkim Državama nakon 16 godina, koja će se održati u martu sljedeće godine.

Soft Tissue je dobio rano priznanje od medija kao što su BrooklynVegan, KCRW, Stereogum, Under The Radar i Vogue, koji su frontmena Stuarta Staplesa nazvali „vrhunskim baroknim pop pjevačem.” U svojoj recenziji sa 4 zvjezdice, magazin Mojo je izjavio: „Soft Tissue je veličanstven podsjetnik da malo ko bolje zna kako da složi slomljene dijelove života, kako da orkestrira haos”, dok je Uncut proglasio ovu kolekciju „najboljim izdanjem Stuart Staplesove ekipe”.

Prošlog mjeseca, bend je objavio zvanični video za pjesmu „Always A Stranger” koji je režirao Stuart Staples, a snimio gitarista Neil Fraser.

Soft Tissue je prvo izdanje benda sa originalnim materijalom nakon njihove originalne muzike za film Claire Denis iz 2022. godine The Stars At Noon, u kojem glume Margaret Qualley i Joe Alwyn, a koji je u SAD-u izdao A24.

Govoreći o albumu Soft Tissue, Staples kaže: „Muzički, činilo se da je, od albuma The Waiting Room iz 2016. godine, produkcija benda bila reakcijska. Posljednja dva albuma Tindersticksa su bila toliko različita – No Treasure But Hope iz 2019. godine pratio je izrazito naturalistički proces snimanja – djelimično kao reakcija na prethodnih nekoliko godina eksperimentalnih projekata (High Life, Minute Bodies), a zatim, kao reakcija na tu čistoću, album Distractions iz 2021. postao je jedan od najgušćih, najeksperimentalnijih albuma benda. Osjećao sam da je vrijeme da prestanemo s ovim ekstremima i pronađemo način da spojimo strogu strukturu pjesama i radost sviranja zajedno s tvrđim eksperimentalnim pristupom.”