Svečano zatvoren 10. jubilani Green Montenegro International Film Fest

U neponovljivom iskustvu otvorenog bioskopa Green Montenegro International Film Festa, ispod vrha Durmitora, pored Crnog jezera, pod zvijezdanim nebom, u mirisnoj borovoj šumi, sinoć je, dodjelom nagrada i projekcijom filma koji je dobio Grand Prix, zatvoren 10. Green Montenegro International Film Fest. 

Grand prix za najbolje ostvarenje na festivalu pripalo je grčkom filmu „Savršeni obrok“, reditelja Aleksandrosa Merkurisa iz Atine. Predsjednik žirija, crnogorski reditelj Ivan Marinović istakao je da se ovaj film ističe izrazito svježim filmskim jezikom i ritmom naracije, istančanom estetikom, savršenom atmosferom i fundamentalno važnom pričom. Autori vješto, kroz mozaik likova i njihovih narativa, otvaraju široko polje znanja o mediteranskoj kuhinji i dijeti. Potkrepljen činjenicama i istraživanjima, film izbjegava suvoparne norme takvog formata i kroz porodične motive vješto prenosi znanje gledaocu, nježno ga usmjeravajući ka boljem razumijevanju kvalitetne ishrane, a samim tim i kvalitetnog života. “The Perfect Meal” je film koji se ne smije potcijeniti. Mediteran nije samo geografija, već kultura življenja, a ovaj film nam otkriva veliki aspekt te bogate kulture i način kako je možemo integrisati u naše živote – ako to zaista želimo.

Drugu nagradu u glavnoj festivalskoj kategoriji “Ekologija” pripalo je reditelju Dimirtiju Špilnoku i produkciji Špilnok filma iz Ruske Federacije za film „Vatreni lisac“ koji predstavlja ostvarenje posebnih dramaturških, režiserskih i vizuelnih dostignuća, čineći ga dostojanstvenim autorskim djelom, sa izuzetnom pričom koja drži pažnju gledalaca dok prate film. Snimanje se odvija unutar rezervata, gdje postoje stroga pravila za ljude. Film prikazuje istinitu priču o porodici lisica u njihovom prirodnom staništu. Autori su posmatrali istu porodicu lisica i životne situacije koje su im se dešavale tokom 26 mjeseci boravka u predjelima Kamčatke. „Vatreni lisac“ je nevjerovatan film ispunjen ljubavlju, avanturom, porodičnim vrijednostima, tragedijama i prevazilaženjem svih strahova. 

Treća nagradu u istoj ovoj kategoriji pripala je filmu „U zemlji palminog ulja“, u režiji i produkciji Deniz Dragijevič iz Indonezije, filmu koji se fokusira na ljudske i ekološke žrtve eksploatacije palminog ulja u Indoneziji. Film drži pažnju gledalaca spajajući surove ispovijesti seljana iz prve ruke, koji su žrtve otimanja zemlje od strane velikih globalnih korporacija, koristeći autentične snimke mladih aktivista naroda Dayak, koji razotkrivaju korupciju koja vodi do uništenja njihove zemlje

Prva, druga i treća nagrada, dodijeljeni su i filmovima u kategoriji “Ekologija duše”, “”Promo turistički film” i u kategoriji “Studentski film”. 

GMIFF je jedini festival u državi koji ima dozvolu Agencije za zaštitu životne sredine da aktivnosti održava u Nacionalnim parkovima Crne Gore, zbog svog odgovornog odnosa prema ambijentu u kojem se nalazi, tj niskim karbonskim otiskom koji ostavlja u prirodi.

Ove godine produkcija festivala je po prvi put u Crnoj Gori uvela novitet koji će takođe postati njegov sastavni dio, a to su bežične slušalice, kako bi publika mogla uživati u vrhunskoj audio-vizuelnoj produkciji, ujedno čuvajući osjetljivi i dragocjeni biodiverzitet Nacionalnog parka Durmitor, pokazujući na taj način da je očuvanje prirodne sredine od zagađenja bukom, svjetlošću i drugih oblicima zagađenja moguće.

Green Montenegro International Film Fest (GMIFF) je filmski festival na temu zaštite životne sredine koji se redovno održava od 2015. godine, čime je postao prepoznat kao centar ekološkog identiteta države Crne Gore.

Selektor ovogodišnjeg izdanja festivala za kategorije “Ekologija” i “Ekologija duše” je Gojko Berkuljan, crnogorski reditelj i glavni producent RTCG. Za kategoriju “Promo-turistički filmovi” selektor je Daniel Pavlić, aktivista, dizajner i filmski radnik koji nam dolazi iz Republike Hrvatske, dok je za kategoriju “Studentski filmovi” selektor Andro Martinović, crnogorski reditelj i saradnik u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Članovi i članice žirija X izdanja GMIFF-a za kategorije “Ekologija” i “Ekologija duše” su:  reditelj Ivan Marinović (Crna Gora), producentkinja Aleksandra Drobac Dianje (Filadelfija) i rediteljka Branka Besović Gajić (Srbija). Za kategoriju promotivno-turističkog filma selektor je Nikola Šolić (Hrvatska), dok za kategoriju studentski film holivudski glumac Željko Jack Dimić (Amerika)