U filmu o fudbalskoj ikoni Roy Keanu glumiće Steve Coogan

Roy Keanse, proslavljeni fudbaler biće tema novog filma. Steve Coogan je dobio ulogu u ovom nesvakidašnjem biografskom filmu fokusiranom na incident iz 2002. godine na Saipanu tokom priprema za Svjetsko prvenstvo.

Film, pod nazivom Saipan, prikazaće Coogana kao menadžera Irske Micka McCarthyja, dok će Éanna Hardwicke iz “The Sixth Commandment” igrati Keanea.

Irska je te godine bila potrešena kada je došlo do svađe između Keanea – koji je tada bio kapiten irskog tima – i menadžera McCarthyja tokom priprema za Svjetsko prvenstvo 2002. u Japanu. Svađa je dovela do Keaneovog isključenja iz ekipe. Sukob i danas izaziva velike podjele u irskom društvu.

Saipan će režirati Lisa Barros D’Sa i Glenn Leyburn iz “Ordinary Love”, dok će scenario pisati Paul Fraser iz “A Room For Romeo Brass”. Snimanje će početi ovog ljeta, a premijera se očekuje 2025. godine.

“Presrećni smo što radimo sa ovako izvanrednom glumačkom ekipom i kreativnim timom kako bismo ispričali priču o ozloglašenom trenutku u irskoj i fudbalskoj istoriji, koji je podijelio naciju, poremetio njene nade, snove i osjećaj identiteta, i nakratko učinio mali vulkanski otok u Pacifiku jednim od najpoznatijih mjesta na svijetu,” rekli su režiseri.

Producenti Macdara Kelleher i John Keville su dodali: “Milion riječi je napisano o tome šta se dogodilo tokom te sudbonosne nedjelje 2002. na malom otoku Saipanu. “Sledeće godine publika će konačno moći iz prve ruke da doživi sukob između Roya Keanea i Micka McCarthyja i zašto je sve to nazvano ‘najgorom pripremom za Svjetsko prvenstvo ikada’.