Ritchie Kotzen najavio solo album “Nomad” i pustio u etar prvi singl

Richie Kotzen (The Winery Dogs, Smith/Kotzen) je najavio novi solo album, “Nomad”, koji stiže 27. septembra preko BMG-a. Gitarista i pjevač takođe je predstavio glavni singl “On the Table.”

Ova vesela pjesma pokazuje Kotzenovu sposobnost da istovremeno dominira i na mikrofonu i na gitari. Njegov slobodni stil sviranja dobro se uklapa u opušteniji stoner-rock ritam pjesme — što je malo odstupanje od njegovih nedavnih projekata sa Adrianom Smithom iz Iron Maidena, koji su bili više usmjereni ka bluzu.

“Bio sam presrećan kad sam čuo vijest da BMG želi da objavi ovaj album onako kako sam ga zamislio, bez umjetničkih kompromisa,” rekao je Kotzen putem saopštenja za medije. “Sviđa mi se što je tim BMG-a položio svoje kreativno povjerenje u mene i moju viziju bez redizajna… Ovo mi se čini kao početak nevjerovatnog putovanja i pomalo novi početak u industriji koja postaje sve složenija za samostalnog umjetnika”, rekao je KOtzen

“Nomad” je napisao, snimio i producirao sam, a svirao je i gotovo svaki instrument.

“Od malena sam bio izložen soul, funk i R&B muzici, ali u isto vrijeme sam bio veliki ljubitelj hard rocka,” rekao je Kotzen o svojim muzičkim uticajima. “Tako da imam ovu zanimljivu dinamiku u svojoj muzici gdje možete čuti elemente Parliamenta ili Curtisa Mayfielda, ali u isto vrijeme imate i uticaje Bad Companyja i ranog Roda Stewarta.”