Otkazana premijera prvog filma koji je napisao Chat GPT 4.0

Svjetska premijera prvog dugometražnog filma čiji je scenario u potpunosti napisala vještačka inteligencija otkazana je nakon velikog broja negativnih reakcija. Film pod nazivom ‘Posljednji scenarista’ trebalo je da bude premijerno prikazan u nedjelju, 23. juna u bioskopu Princ Čarls koji se nalazi u Vest Endu u Londonu. Bioskop je na društvenim mrežama objavio da se projekcija filma, čiji je scenario u potpunosti zasluga Chat GPT 4.0, neće održati, prenijeli su mediji.

Zvanično saopštenje bioskopa Princ Čarls glasi: „Povratne informacije koje smo dobili u posljednja 24 sata nakon što smo oglasili film ističu jaku zabrinutost mnogih u vezi sa upotrebom vještačke inteligencije umjesto scenarista, što ukazuje na širi problem unutar industrije.” Režiser filma, Peter Luisi, kaže da ga je bioskop obavijestio da je projekcija otkazana nakon što su dobili preko 200 pritužbi na događaj.

‘Posljednji scenarista’, sa Nikolom Poplom u glavnoj ulozi, je švajcarska produkcija koja opisuje priču o slavnom scenaristi čiji svijet se ruši kada otkrije najsavremeniji sistem za pisanje scenarija pomoću vještačke inteligencije, koji ne samo da se podudara s njegovom vještinom, već ga čak nadmašuje u empatiji i razumijevanju ljudskih emocija. Scenario za film, uključujući zaplet, likove i dijaloge, napisao je Chat GPT 4.0 – Open AI-jev jezički model chatbot, nakon što je režiser filma dao jednostavan zadatak AI botu koji je glasio: „napiši zaplet za dugometražni film u kojem scenarista shvata da je manje dobar od vještačke inteligencije u pisanju”. Luisi kaže da su mnogi filmovi obrađivali koncept čovjeka protiv mašine; ovo je isto, ali iz perspektive mašte vještačke inteligencije.

Svi plakati i najave vezane za premijeru uklonjeni su iz bioskopa. Ipak, privatna projekcija za glumačku ekipu i ekipu filma i dalje će se održati u Londonu. Otkazivanje je izazvalo podijeljene reakcije na društvenim mrežama, pri čemu su neki pohvalili bioskop zbog integriteta i stava prema problemima u industriji, dok su ga drugi optužili za gušenje važnih diskusija o uticaju vještačke inteligencije na umjetnost.

Ovo se dešava u trenutku kada se cijela industrija bavi pitanjem opsežne upotrebe vještačke inteligencije u kreativnim umjetnostima, što dovodi do velikog gubitka poslova i obezvređivanja ljudske kreativnosti.