Slovenija uvrstile partizanske pjesme u nematerijalnu kulturnu baštinu

Televizija Slovenije prenijela je vijest prema kojoj je Slovensko ministarstvo kulture pjevanje partizanskih pjesama uvrstilo u “nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine”.

Inicijativu za upis partizanskih pjesama u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Slovenije dao je Partizanski hor koji deluje kao udruženje u Ljubljani. Pored Partizanskog hora, kao nosioci upisa su i Ženski hor Kombinat i Muški hor Slave klavore iz Maribora.

Slovenačke partizanske pjesme pojavile su se tokom Drugog svjetskog rata, a nakon rata nastala je bogata produkcija kompozicija partizanskih pjesama pisanih za horove, prenosi RTV Slovenije. U registar je uvršteno oko 100 pjesama koje se nalaze u raznim bibliotekama i arhivama. Cilj je da budu sačuvane za buduće generacije.

U saopštenju slovenačkog ministarstva kulture se navodi da slovenačke partizanske pjesme potiču od narodnih bojnih pjesama, a nastale su tokom Drugog svjetskog rata. U početku su partizanske, kao i borbene, rodoljubive, radničke i revolucionarne pjesme pjevale grupe partizanskih boraca koji su bili dio pozorišnih ili kulturnih grupa koje su nastupale na kulturnim manifestacijama u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.

Poslije Drugog svjetskog rata, partizanske pjesme bile su stub državne muzičke produkcije i dio formalnog obrazovanja. Nakon 1991., te pjesme su izvođene uglavnom na neformalnim mjestima, ali su u proteklih nekoliko godina brojni horovi i pjevačke skupine iznova otkrili partizanske pjesme i njihov kulturološki potencijal.