Download festival – otkazivanja, blato i trovanje

Masivni britanski Download Festival o čijim smo mukama vezanim za line-up i bojkot od strane brojnih bendova zbog povezanosti sa Barclays grupom, imao je nekoliko novih problema prošlog vikenda. Osim što ga je pratilo kišno vrijeme, koje je teren ostavilo izuzetno blatnjavim, prisutna je bila i epidemija trovanja hranom.

Download Festival održan je od 13. do 15. juna u Donington Parku, sa bendovima poput Queens of the Stone Age, Fall Out Boy, Avenged Sevenfold, Pantera, Limp Bizkit, The Offspring i mnogim drugim koji su se ređali na trodnevnom repertoaru.

Prema sajtu Food Poisoning News, čak 500 ljudi je zaraženo simptomima poput mučnine, dijareje, grčeva u stomaku i groznice, a neki posjetioci festivala koristili su kofe kao improvizovane toalete. Epidemija nije pogodila samo fanove, jer je Sean Smith, frontmen benda The Raiders, izvijestio putem X/Twitter-a: “Dobio sam trovanje hranom. Bio sam bolestan cijelu noć. … Moram ići u bolnicu da primim infuziju.”

Prema Leicester Mercury-u, dva prodavca hrane na festivalu su zatvorena zbog kršenja zdravstvenih propisa. BBC je razgovarao sa zdravstvenim službenikom, koji je rekao da je istraga u toku.

Portparol promotera Live Nation izjavio je: “Dva prodavca su zatvorena i uklonjena sa lokacije jer nisu ispunjavali standarde zdravstvene zaštite i lokalnih vlasti. Download Festival ima robustan 24-satni sistem podrške, uključujući osoblje i šatore za podršku posjetiocima koji se osjećaju loše.”

Kao što je pomenuto, festival je takođe doživio obilne kiše, pretvarajući teren u more blata. Video snimci koje su podijelili Pantera i drugi prikazali su dio onoga što su muzički fanovi doživjeli na ovogodišnjem izdanju festa.