Hakeri ukrali podatke 560 miliona korisnika Ticketmastera

Hakeri tvrdi da su ukrali lične podatke 560 miliona kupaca Ticketmastera i sada nude prodaju tih informacija za 500.000 dolara.

Prema Hackreadu, poznata hakerska grupa ShinyHunters kaže da je ukrala 1,3 terabajta podataka od Ticketmastera, uključujući korisnička imena, podatke za kontakt, podatke o narudžbi i djelimične podatke o plaćanju kao što su zadnje četiri brojke kreditne kartice kupca i datume isteka.

Live Nation, koji je vlasnik Ticketmastera, tek treba da prizna je li do kompromitacije podataka zaista došlo. Međutim, zvaničnici australijskog Ministarstva unutarnjih poslova rekli su jednoj tamošnjoj radiotelevizijskoj kompaniji da su svjesni sajber incidenta koji bi potencijalno mogao uticati na milione korisnika Ticketmastera širom svijeta. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova rekao je australijskom odjeljenju za radiodifuziju da “sarađuje sa Ticketmasterom na razumijevanju incidenta”.

Ova situacija dolazi neposredno nakon što je ministarstvo pravosuđa podnijelo opsežnu antimonopolsku tužbu protiv Live Nationa, tvrdeći da je kompanija radila zloupotrebe kako bi ugušila konkurenciju u prostoru za prodaju ulaznica za događaje uživo u SAD-u.