21. 11. 1975. Queen – A Night At The Opera

A Night at the Opera je četvrti studijski album britanskog rock sastava Queen, objavljen 21. novembra 1975. za EMI Records u Ujedinjenom Kraljevstvu i preko Elektra Records u Sjedinjenim Državama. Producirali su ga Roy Thomas Baker i Queen, a navodno je to bio najskuplji album ikad snimljen u vrijeme izdavanja. 

Nazvan po istoimenom filmu braće Marx, A Night at the Opera sniman je u raznim studijima tokom četiri mjeseca 1975. Zbog problema sa menadžmentom, Queen nisu dobili gotovo ništa od novca koji su zaradili za svoje prethodne albume . Nakon toga su raskinuli ugovor sa Trident Studios i nisu koristili njihove studije za album (jedina iznimka je “God Save the Queen”, koji je snimljen prethodne godine). Primijenili su složenu produkciju koja je opsežno koristila višekanalno snimanje, a pjesme su uključivale širok raspon stilova, kao što su balade, music hall, dixieland, hard rock i progresivni rock. Osim svoje uobičajene opreme, Queen su koristili raznoliku paletu instrumenata kao što su kontrabas, harfa, ukulele… 

Nakon objavljivanja, A Night at the Opera bio je na prvom mjestu UK Chart albuma četiri nedjelje. Dospio je na četvrto mjesto US Billboard Top LPs & Tape ljestvice i postao prvi album benda s platinastim tiražom u SAD-u. 

Kultna “Bohemian Rhapsody” je postala njihov prvi britanski broj jedan. Uprkos dužini pjesme koja je bila dvostruko duža od prosječnog trajanja singlova, pjesma je postala izuzetno popularna u cijelom svijetu. 

No.TitleWriter(s)Lead vocalsLength
1.“Death on Two Legs (Dedicated to…)”Freddie Mercury 3:43
2.“Lazing on a Sunday Afternoon”Mercury 1:08
3.“I’m in Love with My Car”Roger TaylorRoger Taylor3:05
4.“You’re My Best Friend”John Deacon 2:50
5.“’39”Brian MayBrian May3:30
6.“Sweet Lady”May 4:01
7.“Seaside Rendezvous”Mercury 2:13
No.TitleWriter(s)Lead vocalsLength
1.“The Prophet’s Song”May 8:21
2.“Love of My Life”Mercury 3:38
3.“Good Company”MayMay3:26
4.“Bohemian Rhapsody”Mercury 5:55
5.“God Save the Queen” (instrumental)Traditional; arranged by May 1:11