21. 06. 1993. Manis Street preachers – Gold Against the Soul

“Gold Against the Soul” je drugi studijski album velškog alternativnog rock sastava Manic Street Preachers koji je objavila izdavačka kuća Columbia 21. juna 1993. godine.

Album predstavlja drugačiji izraz od njihovog albuma prvijenca, ne samo u smislu teksta već i zvuka. Ovoga puta Meniksi su u svoj zvuk integrisali zrno fanka i nešto tada izuzetno popularnog grandža. No već na sljedećem materijalu će se promijeniti zvučna slika MSP-a. Još uvijek tražeći svoj zvuk bend je dobijao kritike u Kojima su ih upoređivali sa glem zvijezdama poput Bon Jovia sa jedne i zvijezdama koje su se rađale na talasu grandža sa druge strane Atlantika. Istina je bila negdje između. Što se tiče uticaja na album, basista Nicky Wire primijetio je da je Gold Against the Soul sav satkan od Alice in Chance i Red Hot Chili Peppersa.

Danas znamo da je istina da je ovaj materijal udario temelje onom što će na par sljedećih albuma postati Manic Street Preachers i sobom donio neke od I danas najznačajnijih pjesama poput: “La Tristesse Durera”, “From Despair to Where” i naslovne “Gold Against the Soul”.

No.TitleLength
1.“Sleepflower”4:51
2.“From Despair to Where”3:34
3.“La Tristesse Durera (Scream to a Sigh)” (titled “Scream to a Sigh (La Tristesse Durera)” on US releases)4:13
4.“Yourself”4:11
5.“Life Becoming a Landslide”4:14
6.“Drug Drug Druggy”3:26
7.“Roses in the Hospital”5:02
8.“Nostalgic Pushead”4:14
9.“Symphony of Tourette”3:31
10.“Gold Against the Soul”5:34