120000 novih pjesama se dnevno postavi na striming platforme

Ako ste se pitali kolikog je obima današnja hiperprodukcija muzike, evo vam najnovijeg odgovora. Novi izvještaj potvrdio je da se više nove muzike snima i prenosi na streaming servise nego u bilo kom trenutku u istoriji. 

Prema Luminateu (putem Music Business Worldwide), prosječno 120.000 novih IRSC-ova — ili pojedinačnih pjesama — dnevno je učitano na platforme za streaming u prvom tromjesečju 2023.

To znači više od 10 miliona pjesama prenesenih na audio i video platforme kao što su Spotify, Apple Music, YouTube Music… Prosjek od 120 000 po danu predstavlja porast od 28,5% posto u odnosu na cijelu 2022., kada je prosječno 93 400 pjesama preneseno po danu. 

Luminate, koji dostavlja podatke o prodaji za Billboardovu muzičku listu, predviđa da će preko 43 miliona novih pjesama biti uploadovano na servise za streaming muzike ove godine ako se trend nastavi. Prošle godine ukupno je preneseno više od 34 miliona zapisa. 

Latinoamerička, country i world music žanrovi su najbrže rastući ove godine. Vrijedno je napomenuti da je veliki broj zapisa doslovno bijeli šum, a sve veći broj njih generiše vještačka inteligencija.